Friday, November 5, 2010

News: "Geen SEX en ALI op nieuwe nummerplaat" (Het Nieuwsblad)

101 lettercombinaties op zwarte lijst

Geen SEX en ALI op nieuwe nummerplaat

  • vrijdag 05 november 2010
  • Auteur: Jan Muylaert en Koen Baumers

De lijst met lettercombinaties die niet op de nummerplaten belanden omdat ze 'beledigend' zijn, is wat langer geworden. Maar wie er 1.000 euro voor over heeft, mag nog rondrijden met woorden van AAP tot ZOT. Opvallend: ook 'Ali' staat in de lijst.

De nieuwe nummerplaat, die vanaf 16 november wordt ingevoerd, telt zeven karakters, beginnend met het cijfer 1 tot 9. Daarna volgen drie letters en drie cijfers. Wie 1.000 euro veil heeft voor een persoonlijke lettercombinatie met drie letters krijgt er hoe dan ook het cijfer 9 voor, want alle gepersonaliseerde nummerplaten beginnen met het cijfer 9. Gewone nummerplaten beginnen met het cijfer 1 tot 7, het cijfer 8 is toegekend aan de internationale kentekenplaten. Een nieuwe Europese gepersonaliseerde nummerplaat kan er dus zo uitzien: 9-JMB-007.

De 3.200 chauffeurs die nog met een oude gepersonaliseerde nummerplaat rondrijden, kunnen die bewaren. Er zijn voortaan ook 101 combinaties die alleen op uw auto belanden als u er zelf om vraagt.

'Scheldwoorden en seksueel getinte woorden of begrippen werden al langer vermeden, maar in de nieuwe lijst staat ook CDV (naar de politieke partij, net als SPA, NVA en VLD, nvdr.). Daarnaast kunnen ook combinaties als GOD, DOM of SOA sommige mensen storen. In de lijst staat ook ALI, maar het is me niet duidelijk waarom die combinatie niet mag. Het gaat voor alle duidelijkheid om een voorlopige lijst', zegt Thomas De Spiegelaere van de Dienst Inschrijvingen Voertuigen.

De meest kopers van dergelijke nummerplaten vragen een combinatie die een afkorting is van hun naam of van een bedrijf. Lettercombinaties zoals BMW en FER (van Ferrari) zijn erg in trek bij de bezitters van dergelijke wagens.


Source: Het Nieuwsblad online