Thursday, November 4, 2010

News: "1.000 euro voor gepersonaliseerde nummerplaat" (Autokanaal.be)

1.000 euro voor gepersonaliseerde nummerplaat

Van GOD en ALA tot politieke partijen en scheldwoorden: 101 lettercombinaties worden automatisch van de nummerplaten in ons land geweerd. "De lijst is aangevuld voor de invoering van de Europese nummerplaat op 15 november", zegt Thomas De Spiegelaere, woordvoerder van DIV. Ook de prijs van de gepersonaliseerde nummerplaat stijgt, van 620 naar 1.000 euro.

Iedereen die na 15 november in ons land een nieuwe auto koopt, krijgt een nieuwe Europese nummerplaat met niet zes, maar zeven tekens. Ook de zwarte lijst van lettercombinaties wordt aangepast.

"Er is een hele reeks lettercombinaties, 101 om precies te zijn, die niet verdeeld worden", zegt De Spiegelaere, woordvoerder van DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen).

Op de lijst prijken onder meer alle mogelijke politieke partijen van ons land. Niet enkel Vlaamse partijen als NVA, VLD of CDV, maar uiteraard ook Franstalige partijen als CDH en FDF.

Ook scheldwoorden en seksueel getinte termen zijn uit den boze: van ZOT, ZAK of KAK tot LUL, KUT of SEX. "Deze worden overigens in de drie landstalen geweerd. Zo is NIC, NIK of NIQ een uitdrukking voor vrijen in de Franse jongerentaal."

Duurder

"Een gepersonaliseerde combinatie van zes tekens kostte 620 euro", vertelt De Spiegelaere. "Met de invoering van de Europese nummerplaat wordt die prijs voor het eerst in meer dan tien jaar geïndexeerd. Vanaf 15 november kost een gepersonaliseerde nummerplaat 1.000 euro. Bezitters van een oude gepersonaliseerde nummerplaat kunnen die wel kosteloos overnemen."

"De meest aangevraagde combinaties zijn afkortingen of initialen van bedrijven en eigennamen. Er rijdt in Vlaanderen ook iemand rond met de combinatie SEX-069. Als mensen daarvoor willen betalen is dat natuurlijk hun goed recht", lacht De Spiegelaere.

Hanne DE BELIE


Source: Autokanaal.be