Tuesday, July 20, 2010

News: "Politievakbond: 'Robijn-wit is slechtste optie'" (HLN.be)

Politievakbond: "Robijn-wit is slechtste optie"

"Van de drie mogelijke opties voor de nieuwe Europese nummerplaat (de kleurencombinaties zwart op geel, zwart op wit of rood op wit) heeft men de slechtste gekozen", zegt Philip Van Hamme van politievakbond NSPV. "Indien het effectief om een communautaire beslissing zou gaan, vind ik dit pure Kafka. Dan grenst dit aan het ongelooflijke."

Buitenland
Van Hamme verwijst naar buitenlandse voorbeelden. "In Nederland, Frankrijk en Engeland heeft men voor nummerplaten gekozen met zwarte letters op een gele achtergrond; de beste optie. Dat deden ze niet zomaar, maar na uitvoerig studiewerk. En ook in ons land wist men dat zwart op geel de beste oplossing is", benadrukt hij. "Indien we in de toekomst met onze buurlanden mee willen evolueren inzake moderne apparatuur voor het automatisch herkennen van nummerplaten, bijvoorbeeld om rekeningrijden op autosnelwegen mogelijk te maken, is rood op wit de slechtste optie. Dat geldt ook voor automatische politiecontroles van geparkeerde wagens", aldus Van Hamme.

Slijtage
Vooral wanneer de rode cijfers van de Belgische nummerplaten slijtage vertonen worden ze moeilijk herkenbaar, terwijl zwarte cijfers in dat geval nog voldoende duidelijk blijven. "Wanneer het om een communautaire beslissing zou gaan, vind ik dit pure paranoia! Hoe kunnen we dit bovendien aan Europa verkocht krijgen? Verkeersveiligheid heeft niets met Vlaanderen te maken!", fulmineert Van Hamme. (belga/ep)
20/07/10 19u02

Source: HLN.be