Wednesday, June 8, 2011

News: "Iedereen wil 'hippe' nieuwe nummerplaat" (De Standaard)

Iedereen wil 'hippe' nieuwe nummerplaat


Zeven maanden na invoering al 1 miljoen stuks uitgereikt


Over enkele dagen al gaat de één miljoenste nieuwe Belgische nummerplaat over de toonbank. 'De populariteit verrast ons', zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V).

De nieuwe Belgische nummerplaat is in november vorig jaar ingevoerd op vraag van Europa. Ze telt een streepje en een cijfer meer dan vroeger.

'De populariteit ervan verbaast ons toch een beetje', zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe. Over enkele dagen al, na amper zeven maanden, wordt de kaap van 1miljoen nieuwe kentekenplaten gerond. De aanvankelijke inschatting was dat dit aantal pas ten vroegste na een vol jaar bereikt zou worden.

De Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV), die half november vorig jaar de allereerste nummerplaat met de combinatie 1-AAA-001 uitreikte, zit daardoor qua combinaties -die alfabetisch oplopen- nu al aan 1-BKO-250. Dat betekent dat ook de nummerplaten met de lettercombinatie ALI al de deur uit zijn. Die waren eerst op de zogenaamde 'verboden lijst' beland. (zie kaderstuk)

Tegen dit tempo zal na een jaar al één op de vier voertuigen met een nieuwe nummerplaat rondrijden.

Populair gadget

'Dat we in zo'n snelvaart gaan, komt doordat veel automobilisten, maar zeker ook motorrijders, absoluut die nieuwe nummerplaat aan hun rijwiel willen zien hangen', zegt Schouppe. 'Bijna 40 procent van de aanvragen komt van bestuurders die perfect nog met hun oude nummerplaat in orde zijn maar toch 20 euro over hebben voor een nieuwe.'

Schouppe vermoedt dat voor veel chauffeurs de nieuwe nummerplaat, die in drie verschillende formaten bestaat, 'toch een klein beetje een hebbeding is, een gadget.'

Aan de invoering van de nieuwe Belgische nummerplaat ging een robbertje vechten tussen Vlamingen en Walen vooraf, nadat de Walen zich hadden verzet tegen de kleurencombinatie geel-zwart wegens 'te Vlaams'.

Het aantal gepersonaliseerde nummerplaten, die 1.000 euro per stuk kosten, blijft op hetzelfde peil als vroeger. Al is zo'n plaat nooit helemáál gepersonaliseerd omdat ze altijd met een 9 begint. 'Wat niet iedereen apprecieert', klonk het gisteren bij de DIV.

Je kunt ook gewoon véél geduld hebben. Zoals de dame met de voornaam Ann, die enkele dagen aan haar plaatselijke DIV-kantoor heeft staan wachten tot de nummerplaten met de combinatie 1-ANN-... werden uitgereikt.

Source: De Standaard