dinsdag 25 mei 2010 om 13u15
Europese nummerplaat is geen 'lopende zaak'
"Veel Belgen zijn gehecht aan rood-wit", meent Joëlle Milquet © Belga
De demissionaire federale regering zal niet meer beslissen over de invoering van de Europese nummerplaten in België. Die was gepland voor 1 juli, maar de regering kibbelt nog steeds over de kleur.
België is de laatste lidstaat van de Europese Unie die de uniforme Europese nummerplaat nog niet heeft ingevoerd. Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) kondigde al aan dat de invoering zou starten op 1 juli 2010, de dag waarop ons land het voorzitterschap van de EU overneemt van Spanje. Maar dat is niet gelukt.
Schouppe ondernam nog een laatste poging door het dossier op de agenda van de ministerraad van deze week te plaatsen, in de hoop dat de kanselarij van ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) dit tot de lopende zaken wou rekenen. Enkele telefoontjes later blijkt het plan echter al afgevoerd.
‘Het komt niet meer op de ministerraad. Voor de verkiezingen komt er ook zeker geen beslissing meer’, klinkt het op het kabinet-Schouppe.
Niet dat die nog werd verwacht. Het dossier zit muurvast, en wordt vaak opgevoerd als symptomatisch voor de besluiteloosheid van de gevallen regering. Het is immers niet zozeer de invoering van de Europese nummerplaat die ter discussie staat.
Welke kleur?
De regering-Leterme raakte het nooit eens over de kleur van de nieuwe platen. Die mogen de lidstaten zelf bepalen als ze kiezen voor de Europese nummerplaten. Etienne Schouppe had ze graag in zwarte letters tegen een witte achtergrond gezien, volgens hem is dat duidelijker bij flitscontroles. Dat stuitte echter op een non van vicepremier Joëlle Milquet (CDH). Volgens haar zijn vele landgenoten gehecht aan het huidige rood-wit, waaraan Belgen elkaar herkennen in het buitenland. Dat ziet ze nog steeds zo. ‘Waarom zouden we onze positie gewijzigd hebben?’ aldus haar woordvoerder.
De niet-beslissing mag dan typisch zijn, problematisch is ze niet echt. De Europese nummerplaten zijn niet verplicht, al hebben alle andere lidstaten er dus wel al voor gekozen.
1 juli was de deadline die de regering zichzelf had opgelegd. ‘De openbare aanbesteding werd al uitgeschreven in januari’, zegt Schouppes woordvoerder Jan Pauwels. ‘En de biedingen zijn binnen.’ Zolang een nieuwe regering de knoop niet doorhakt, blijft ook de kostprijs voor de burger onzeker. Gratis, zoals nu het geval is, zullen de platen zeker niet meer zijn, maar de prijs zal afhangen van de gekozen producent. (TVE)
Source:
Knack