Saturday, May 29, 2010

News: "Schouppe gaat voor geel-zwarte nummerplaat met rood randje" (Skynet)

(Belga) Ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) heeft een voorstel voor de volgende regering klaar wat betreft de kleur van de in te voeren Europese nummerplaat. Schouppe gaat voor een plaat met zwarte letters op een gele achtergrond, omgeven door een rood randje "om tegemoet te komen aan bepaalde gevoeligheden bij sommige bevolkingsgroepen" schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vrijdag.

Schouppe gaat voor geel-zwarte nummerplaat met rood randje Schouppe had de invoering van de nummerplaat graag rond gekregen tegen 1 juli, wanneer België EU-voorzitter wordt. Hij was gewonnen voor een nummerplaat met zwarte tekens op een witte achtergrond, maar cdH-voorzitster Joëlle Milquet wou een 'Belgischer' oplossing: rode letters op een witte achtergrond. Daarop liet Schouppe in het geheim, zo blijkt nu, testen uitvoeren. Politieagenten scheurden met snelheden tot 220 kilometer per uur voorbij flitspalen en mobiele controles, reden doelbewust door het rode licht en herhaalde die misdrijven ook bij nacht. Nadien keken ze op de foto's welke plaat de meest leesbare was: een wit-zwarte, een wit-rode of een nieuwe combinatie van zwarte letters op een gele achtergrond met een rood randje. Bij elke test kwam de geel-zwarte plaat er als winnaar uit. De kleurencombinatie werd gebruikt omwille van het contrast, het randje moest dus tegemoet komen aan de verzuchtingen van Milquet. De studie moest de Franstaligen overtuigen van het nut van een kleurverandering, maar omdat de nummerplaatwijziging niet onder de lopende zaken valt, wordt de discussie doorgeschoven naar de volgende regering. Schouppe houdt alvast "een krachtdadig pleidooi voor de geel-zwarte variant op grond van de kleurspecialisten". (MDP)

Source: http://www.skynet.be/actu-sports/actu/belgique/detail_schouppe-gaat-voor-geelzwarte-nummerplaat-met-rood-randje?id=664141#