Friday, August 18, 2017

News: "Illegale VL-nummerplaat: N-VA-senator op vingers getikt" (Nieuwsblad.be)

Illegale VL-nummerplaat: N-VA-senator op vingers getikt

 Illegale VL-nummerplaat: N-VA-senator op vingers getikt In plaats van de verplichte ‘B’, prijken op de nummerplaat van Karl Vanlouwe de letters ‘VL’. (© Foto: RR, Belga)

Een blitse BMW met op de nummerplaat ‘VL’ in plaats van ‘B’. Op zich niet zo vreemd, in Vlaanderen rijden duizenden mensen rond die hun nummerplaat ‘vervlaamst’ hebben. Maar deze wagen is van senator Karl Vanlouwe (N-VA, ­foto) en heeft een officiële nummerplaat van de ­Senaat: P-17. “Het is mijn ­eigen wagen en ik heb er uit mijn overtuiging VL ­opgeplakt”, zegt hij. Maar de senaatsvoorzitter is not amused. Vanlouwe zal het moeten komen uitleggen.

Daarmee overtreedt Vanlouwe de wet. “De letter B op de nummerplaat moet zichtbaar zijn onder de Europese vlag”, aldus de FOD Mobiliteit. Een sticker ­elders op de wagen is geen probleem.

Zijn aangepaste nummerplaat leverde Vanlouwe een boete op. Die weigerde hij te betalen, wat hij voor de politierechtbank moest komen uitleggen. Het ­moment voor Vanlouwe om voor de rechter een pleidooi te houden tegen beboeting van VL-stickers: “In de wet staat dat de nummerplaat herkenbaar moet blijven”, zegt hij. “Dat is het geval, want de politie wist mij te vinden. Bij oude nummerplaten staat die B niet eens op de nummerplaat. Veel mensen rijden daar nog mee rond, die krijgen toch geen boetes?”

Not amused

De FOD Mobiliteit oordeelt dat Vanlouwe de wet overtreedt. "De letter B op de nummerplaat moet zichtbaar zijn onder de Europese vlag", klinkt het daar. Vanlouwe ziet er echter geen graten in. "In de wet staat dat de nummerplaat herkenbaar moet blijven. Dat is het geval want de politie wist mij te vinden", klonk het voor de rechtbank. "Bij oude nummerplaten staat die B niet eens op de nummerplaat. Veel mensen rijden daar nog mee rond, die krijgen toch geen boetes?"

Senaatsvoorzitter Christine Defraigne is alvast 'not amused'. Volgens haar "respecteert de senator zijn functie niet". De zaak komt waarschijnlijk voor op de eerstvolgende bijeenkomst van de Senaat op 28 augustus.

Source: Nieuwsblad.be